13-10-2016 14:11 | Door: Chris Thijssen

De voedselproductie moet zich richten op kwaliteit en gezondheid in plaats van op kwantiteit. Dat stelde Herman Wijffels woensdag tijdens een bijeenkomst van Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant donderdag. Wijffels, voormalig Rabobank-topman, Ser-voorzitter en econoom, haalde tijdens de bijeenkomst de ‘Wageningse doctrine’ aan. Daarmee betitelde hij het Nederlandse streven om maximaal bij te dragen aan het voeden van de wereldbevolking.

Volgens de econoom zitten daar echter grenzen aan. “Zo is de melkveehouderij te groot geworden om nog verantwoord te produceren op de postzegel die Nederland heet”, zei Wijffels volgens de Leeuwarder Courant.

Zo zou er volgens de econoom voor elke aardbewoner 1 hectare grond beschikbaar zijn voor voedselproductie. Elke Nederlander gebruikt er al 6, stelde Wijffels, terwijl er in ons land minder dan 1 hectare per inwoner beschikbaar is. 

Biodiversiteit

Daarnaast tast Nederland de capaciteit van de natuur aan door het gebruik van chemische middelen, stelde Wijffels. Dat zou de biodiversiteit vernietigen, waardoor weidevogels vertrekken en insecten verdwijnen. “Dat heeft een relatie met de bodemkwaliteit, waardoor we ons bijvoorbeeld moeten afvragen hoe gezond onze melk nog is.”

Hoewel de basis van de zuivelindustrie grootschaligheid is, is er sprake van een overgang naar een tijd waarin differentiatie van producten voorop staat. Daar zou ook de consument naar vragen. Als voorbeeld noemde Wijffels het groeiende aantal biologische boeren die hun melk tot waarde brengen.

Circulaire economie

Verder belichtte Wijffels tijdens de bijeenkomst de transitie naar een circulaire economie. De econoom verwacht dat die transitie de komende twintig tot dertig jaar zal beslaan.

Daarnaast verwacht Wijffels dat grondstoffen minder over de hele wereld hoeven te worden vervoerd, omdat de economie zich sterker regionaal zal oriënteren. Tot slot wordt Nederland minder afhankelijk van grootschalige export, omdat we onze eigen energie gaan opwekken, stelde de econoom.  

Bron: Leeuwarder Courant | Foto: Kennisland, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)