14-02-2017 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Britse University of Hertfordshire hebben een manier ontdekt om een schimmelsoort effectiever in te zetten als duurzaam bestrijdingsmiddel of biopesticide in de landbouw.

In het onderzoek hebben de wetenschappers zich gefocust op de schimmel Beauveria Bassiana, die in de aardbodem voorkomt en inmiddels in bestaande pesticiden wordt gebruikt om insecten in de agrarische sector te bestrijden. De schimmel kan via zijn sporen insecten als bladluizen, sprinkhanen en termieten doden.

Duurzame pesticiden

Door de specifieke virussen van de B.Bassiana schimmel te bestuderen, verwachten de wetenschappers de werking van de schimmel als bestrijdingsmiddel effectiever te maken. Een van de virussen die de wetenschappers hebben ontdekt in de B.Bassiana, zou ook gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen polio en verkoudheid.

“Deze ontdekking heeft de potentie om de agrarische sector te transformeren en het profiel van B.Bassiana te verbeteren als een van de meest milieuvriendelijke pesticiden die boeren vandaag de dag kunnen gebruiken”, zegt Dr. Coutts, wetenschapper aan de University of Hertfordshire, in een persbericht.

Voedselzekerheid

“Dit leidt tot de bescherming van ecosystemen, vooral waar het gebruik van chemische pesticiden de overhand nemen. Door de virussen te gebruiken om de B. Bassiana te verbeteren, kunnen we een nieuwe generatie pesticiden maken die de kwaliteit van de wereldwijde voedselproductie verhoogt en de impact op het milieu verkleint.”

Volgens de onderzoekers hebben pesticiden een belangrijke rol bij de globale voedselproductie, maar gebruiken boeren vaak nog de chemische varianten die veel schade richten aan het milieu. Wanneer de agrarische sector geen pesticiden inzet, zou de voedselproductie volgens de onderzoekers met 35 tot 40 procent dalen en de kosten van voeding stijgen. Dit vormt een bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid. 

Bron: University of Hertfordshire | Foto: garycycles8 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)