17-03-2017 09:39 | Door: Chris Thijssen

Een gen in maïs dat de plantengroei en zaadopbrengst van maïs met circa 15 procent verhoogt. Dat hebben onderzoekers van het Belgische onafhankelijke onderzoeksinstituut VIB en UGent gevonden.

Het gen dat de onderzoekers in maïs vonden, genaamd PLA1, kan de plantengroei en de grootte van plantenorganen, zoals bladeren en kolf, sterk verhogen, meldt VIB in een persbericht. Zo laat het gen de planten langer groeien, waardoor ze groter worden en meer zaad produceren.

Hogere opbrengst

“We zijn erin geslaagd om de biomassa en zaadproductie van maïs beduidend op te voeren door de aanmaak van PLA1 in de plant te verhogen, wat een meeropbrengst van 10 tot 15 procent oplevert, op hetzelfde landbouwoppervlak”, zegt Dirk Inzé van VIB-UGent, in het persbericht.

Dat blijkt uit een studie met veldproeven in België en de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Klimaatverandering

Volgens de onderzoekers is maïs het meest verbouwde voedselgewas ter wereld. Zo wordt wereldwijd 180 miljoen hectare maïs per jaar aangeplant, met een productie van circa 1 miljard ton per jaar. Het gewas wordt vooral geteeld voor toepassing in veevoeder, maar ook voor menselijke consumptie en in mindere mate als bron voor biobrandstof.

Extreme weersomstandigheden, zoals hevige warmte of regenval, als gevolg van klimaatverandering, tasten de landbouwproductie echter aan. Daarom is onderzoek naar nieuwe maïsrassen van belang, stellen de onderzoekers. Door te selecteren op groeibevorderende genen kunnen veredelaars verbeterde landbouwgewassen ontwikkelen.

De bevindingen uit het onderzoek bieden volgens de wetenschappers dan ook perspectief om landbouwgewassen te ontwikkelen die ook bij minder gunstige weersomstandigheden een stabiele opbrengst garanderen.

Bron: VIB | Foto: public domain