16-06-2017 09:04 | Door: Chris Thijssen

Philips Lighting levert ledgroeilampen aan een kassencomplex van zo’n 25 hectare in het Russische Lyudinovo. De nieuwe verlichting gebruikt slechts de helft van de energie die conventionele groeilampen nodig hebben.

Philips Lighting levert de groeilampen in samenwerking met Agrolux uit De Lier en het Russische tuinbouwbedrif LLC ST Solutions. In het kassencomplex, dat zich 350 kilometer ten zuidwesten van Moskou bevindt, worden tomaten en komkommers gekweekt. Volgens Philips is het project in Rusland het grootste led-tuinbouwproject ter wereld.

Hogere productiviteit

Behalve energiebesparing brengen de ledgroeilampen andere voordelen met zich mee. Zo maken de groeilampen het mogelijk om gedurende het hele jaar te telen en verhogen ze de productiviteit. In de winter zouden oogsten zelfs 30 procent hoger liggen.

Naast verlichting, biedt Philips Lighting LLC ST Solutions ook lichtrecepten. Een lichtrecept bestaat uit een lichtspectrum, lichtintensiteit, belichtingsduur, uniformiteit en positionering. Daarmee kan de teler sturen op specifieke planteigenschappen, zoals compactheid, kleurintensiteit en bloei. Het uiteindelijke doel is de optimalisatie en verbetering van teeltresultaten.

Bron: Philips Lighting | Foto: Philips Lighting