17-07-2017 10:03 | Door: Chris Thijssen

De eerste teelt van komkommers in de Chinese muurkas op zonne-energie in Bleiswijk is succesvol verlopen. Dat biedt kansen voor een volgende teeltronde, met tomatenplanten.

Wageningen University & Research (Wur) opende de Chinese zonnekas in april. De kas is voorzien van hoogwaardige technologie en bootst de klimaatomstandigheden van een typische kas in China na. Zo is de kas voorzien van een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer.

Zonne-energie

De kas maakt daarnaast gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. Volgens adviesbureau Delphy hebben de eerste jonge komkommerplanten zich door deze zonne-energie goed kunnen ontwikkelen.

Nu worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende teelt, een tomatenteelt met een Chinees ras. De planten worden half augustus geplant.

Hogere productie

Aan de hand van demonstraties en experimenten tonen Nederlandse leveranciers dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China. Dat stelt Chinese telers in staat om hun productie te verhogen en de gewas- en productkwaliteit te verbeteren.

Bron: Delphy | Foto: Shutterstock.com