10-07-2018 17:14 | Door: Martijn van der Donk

Het Nederlandse Agritech-bedrijf AgOS en ketenconcept Frievar starten per direct met een uitgebreid blockchain-pilotproject om transparantie te brengen in de Nederlandse varkensketen. De eerste resultaten worden eind 2018 verwacht. 

Door gebruik van de blockchaintechnologie kan eenmaal ingevoerde data niet ongemerkt aangepast worden en door het combineren van data uit verschillende bronnen zal het invoeren van onjuiste data eerder opvallen.

Lees meer over blockchain op onze verzamelpagina

Blockchain

Sidney Richards en Pieter Klapwijk, twee van de founders van AgOS, stellen in een bericht aan de pers dat de blockchain de aangesloten partijen in staat stelt meer garanties te geven over de kwaliteit en herkomst van het vlees.

John Lorist, mede-eigenaar van Frievar: “Voorheen wisten wij alleen het tijdstip van inladen en slachten van de varkens, maar niet dat van aankomst bij het slachthuis. Door al deze stappen vast te leggen, zowel vanuit de transporteur als vanuit het slachthuis, kunnen we in kaart brengen of de varkens wel voldoende gerust hebben na een onverwacht oponthoud onderweg. Maar we kunnen ook het effect hiervan op de kwaliteit van het vlees inzichtelijk maken.”

Lees ook: Traceerlabel zorgt voor transparantie in de voedselketen

Bronnen: VMT, Computable | Afbeelding: Shutterstock