07-10-2019 13:00 | Door: Hidde Middelweerd

Corbion en BioMar leveren visvoer op basis van algen nu ook aan de Noorse markt. Het Noorse Salmon Group, ’s werelds grootste netwerk van visteelt- en aquacultuurbedrijven, wordt een grote afnemer van het duurzame visvoer, dat is ontwikkeld door BioMar. De visvoerproducent maakte daarbij gebruik van het door Corbion ontwikkelde AlgaPrime™ DHA, een algen-ingrediënt dat rijk is aan omega 3.

Corbion is wereldwijd marktleider op het gebied van ingrediënten op basis van algen. Het produceert sinds 2016 AlgaPrime™ DHA, een algen-ingrediënt speciaal bedoeld voor de visteelt op industriële schaal. BioMar is producent van duurzaam voer voor de visteelt en aquacultuur en greep het algen-ingrediënt aan om hun productportfolio uit te breiden en te verduurzamen.

Duurzaam visvoer

Het Noorse Salmon Group heeft de doelstelling om zijn milieu-impact op het gebied van visvoer te verkleinen, zónder dat de kwaliteit van het voedsel en het welzijn van de zalm daaronder lijdt. Om dat te bereiken, werd de hulp van BioMar ingeschakeld. Het bedrijf ontwikkelde een type voer dat hoge concentraties van omega 3 behoudt, maar tegelijkertijd een reductie in CO2-uitstoot en verontreinigende stoffen teweegbrengt.

De hoge concentratie van omega 3 in visvoer wordt normaliter bereikt door vismeel en visolie toe te voegen. BioMar maakte echter gebruik van het door Corbion ontwikkelde AlgaPrime™ DHA, een ingrediënt op basis van algen dat drie keer zoveel omega 3 bevat dan visolie.

Meer vraag naar duurzaam visvoer

Corbion en BioMar zien de vraag naar duurzaam visvoer op basis van algen gestaag toenemen. BioMar verkocht in de afgelopen drie jaar maar liefst 500.000 ton visvoer met AlgaPrime™ DHA als één van de ingrediënten.

Duurzame potentie van algen

Algen kennen vele interessante toepassingen in duurzaamheidsland, die momenteel uitgewerkt worden door een schare aan bedrijven. Zo kan algenolie in de toekomst wellicht fungeren als duurzaam alternatief voor palmolie. Daarnaast kunnen bioplastics op basis van algen zomaar eens een duurzame vervanger van fossiele plastics zijn.

Beeld: Adobe Stock.