26-04-2015 09:00 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse bedrijf Calysta brengt in 2018 een alternatief, duurzaam visvoer op de markt. Het product moet de afhankelijkheid van viskwekerijen van vismeel verminderen.

Voedingsconcern Calysta produceert het eiwitrijke voer met bacteriën die van nature in de bodem leven. Via een fermentatieproces leveren de micro-organismen een voedingsmiddel dat rijk is aan eiwit. De productie van FeedKind vergt volgens het bedrijf weinig water en het landgebruik is minimaal.

Het eiwitrijke productie kan het traditionele vismeel of de sojabrokken vervangen, die commerciële viskwekerijen gebruiken. Het Californische bedrijf brengt het product in 2018 op de markt en levert het in eerste instantie aan aquacultuurbedrijven in Schotland en Noorwegen. Het product is inmiddels goedgekeurd als vis- en veevoeder in de Europese Unie en bevat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Volgens CEO Alan Shaw is het uitgangspunt Calysta om diervoeders te produceren met een kleine milieu-afdruk, die bijdragen aan de voedselveiligheid. Op termijn wil Calysta het alternatieve eiwitproduct ook op de markt brengen als veevoeder.

Bron: Calysta, Undercurrent News | Foto: Norsk Havbrukssenter, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)