28-04-2015 11:47 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers in Nieuw-Zeeland zijn een stap dichterbij een lagere methaanuitstoot door schapen. De uitstoot kan tot 90 procent omlaag.

Het onderzoeksteam testte verschillende stoffen door deze toe te voegen aan vaten met maagsap van schapen. Op basis daarvan bleven vijf stoffen over die zijn getest in levende schapen. De schapen produceerden tussen de 30 en 90 procent minder methaan. De stoffen zouden geschikt zijn voor alle graseters.

In de verschillende magen van een schaap bevinden zich methanogenen. Dit zijn archaea, ook wel oerbacteriën genoemd, die methaan produceren. Het Nieuw-Zeelandse onderzoeksinstituut The New Zealand Agricultural Greenhouse Gas Research Centre (NZAGRC) zoekt naar remmers van die oerbacteriën die de spijsvertering niet aantasten.

Welke stoffen in deze fase van het onderzoek succesvol zijn, is niet bekend gemaakt. De Nieuw-Zeelandse wetenschappers benadrukken dat nog weinig bekend is over de lange termijn effecten. Het onderzoeksinstituut is op zoek naar een commerciële partner. 

Oerbacterie

In 2010 is het genoom van een methano-gen volledig in kaart gebracht. Hierdoor wist het onderzoeksteam welke genen in de oerbacterie betrokken zijn bij methaanproductie. De wetenschappers zochten naar stoffen die de functie van deze genen verstoort.

Doordat de oerbacteriën behoren tot een andere tak van de evolutionaire boom dan bacteriën, hebben de remmers geen effect op de andere bacteriën in de magen van het schaap. 

Methaan

Veeteelt is een van de grootste veroorzakers van methaanuitstoot. In Nieuw-Zeeland is 44 procent van de totale methaanuitstoot afkomstig uit de veeteelt. In Nederland is de methaanproductie van koeien een van de belangrijkste bronnen in de landbouw.

De Universiteit van Wageningen ontdekte dat koeien 30 procent minder methaan produceren als zij gras eten met een lichtere maaisnede.

Bronnen: Radio New Zealand, NZAGRC | Foto: Kai Morgener via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)