28-04-2015 15:16 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse bedrijf WaterPulse heeft een irrigatiemat ontwikkeld die tot 70 procent water bespaart. Het systeem is bedoeld voor kassen, kwekerijen en tuincentra.

De watermat levert door de capillaire werking precies voldoende water en voedingsstoffen aan planten en gewassen. De mat bestaat uit drie lagen. De onderste zuigt het water op en neemt onderweg de voedingsstoffen uit de middelste laag mee. De deklaag levert vervolgens de juiste hoeveelheid water en mest. 

Volgens WaterPulse verbruikt een gemiddeld bedrijf tot 70 procent minder water. Door de afgemeten hoeveelheid water komt ook wortelrot nauwelijks nog voor. In kassen, kwekerijen en tuincentra in de VS gaat zo'n 30 procent van de planten verloren doordat planten te veel of juist te weinig water krijgen. 

De afgemeten dosering van voedingsstoffen vermindert ook de uitspoeling van kunstmest fors. De kwaliteit van de sierteelt is bovendien beter, claimt het bedrijf. De investering in de irrigatiematten is gemiddeld in een jaar terugverdiend. Het is voor het eerst dat de irrigatiemat op commerciële schaal toepasbaar is voor horticultuur.

Bron: WaterPulse, Environmental Leader | Foto: Matthias Rip, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)