01-05-2015 10:40 | Door: Jerom van Gemert

Gestoil is een systeem dat het brandstofgebruik van een schip weergeeft. Het systeem verzamelt data over het brandstofgebruik, het weer, navigatie en bepaalt hiermee de visstrategie met het minste brandstofgebruik.

Het systeem houdt rekening met verschillende type visboten en visstrategieën. Vissersboten die slepend vissen besparen 25 procent brandstof met het nieuwe systeem. Vissers met ringnetten besparen 10 procent terwijl trawlers 2 procent minder brandstof verbruiken.

Door het brandstofgebruik te analyseren tijdens verschillende werkzaamheden is het mogelijk om te bepalen waar winst te behalen is in het energieverbruik. Technische of operationele verbeteringen zorgen voor een lager brandstofgebruik.

Gestoil is ontwikkeld door het Spaanse technologiecentrum AZTI. Volgens het AZTI helpt het systeem vissersboten om kosten te besparen en om milieuvervuiling tegen te gaan. Het systeem kan worden toegepast in alle segmenten van de vissersvloot.

Bronnen: Community Research and Development Information Service, AZTI, Phys | Foto: James Brooks via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)