19-05-2015 13:37 | Door: Jerom van Gemert

Visgebieden die streng gereguleerd zijn, leveren vissers financieel meer op. Onderzoek toont aan dat vissers in deze gebieden 50 procent meer verdienen.

Wetenschappers van de ARC Centre of Excellence for Environmental Decisions (CEED) hebben onderzocht hoe het streng reguleren van visgebieden de inkomens van lokale vissers beïnvloedt. Het onderzoek is gedaan in Chili. Hier zijn visgebieden gereguleerd volgens het programma Territorial User Rights for Fisheries (TURF).

Uit het onderzoek blijkt dat vissers meer geld verdienen in TURF-gebieden dan in open visgebieden. Voor iedere dollar die de vissers moeten betalen voor handhaving, krijgen ze $ 4 tot $ 9 terug. Dat komt doordat de vispopulatie veel groter is in TURF-gebieden, waardoor de vissen zich beter kunnen voortplanten. Een gezondere populatie leidt tot een betere vangst.  

TURF

TURF houdt in dat vissers in bepaalde kustgebieden mogen vissen onder bepaalde voorwaarden. Er is een vislimiet en vissers moeten de vispopulaties in de gaten houden. Ook moeten ze de kosten betalen die worden gemaakt om het gebied te monitoren en illegale vissers weg te houden.

In ongereguleerde visgebieden vist iedere visser zoveel mogelijk, waardoor de vispopulatie wordt uitgeput. Volgens de wetenschappers zijn gereguleerde visgebieden dus een win-win, voor de vissen en de vissers.

Bronnen: Phys, CEED | Foto: Alexander Baxevanis via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)