19-05-2015 14:54 | Door: Willemien Groot

In een oude zeecontainer op de Amsterdamse Zuidas komt een kwekerij voor oesterzwammen. De paddestoelen staan op een bedje van koffieafval dat de kantoren zelf aanleveren.

Containing Mushrooms is een project van Marleen Sijpestein, die daarvoor een crowdfundingcampagne opzette. Nadat de helft van het bedrag binnen was, doneerde de Green Business Club Zuidas het resterende bedrag. Dat schrijft de Green Business Club op zijn website. Daarnaast krijgt Sijpestein ondersteuning van de gemeente Amsterdam.

De container staat inmiddels op zijn plek op de Boeletuin. Volgens Containing Mushroom een natuurlijke plek op de Zuidas. In het groengebied ligt ook een moestuincomplex voor omwonenden. Koffieafval dat meerdere keren is gebruikt voor de zwammenteelt, krijgt een herbestemming als meststof voor de volkstuintjes.

Stadszwammen

Sijpestein is inmiddels begonnen met de inrichting van de zeecontainer. Ze haalt het koffieafval zelf op bij bedrijven die zich daarvoor aanmelden. De gekweekte oesterzwammen verkoopt ze aan restaurants in het Amsterdamse zakencentrum.

De Zuidas heeft niet de primeur voor oesterzwammen uit koffieafval. De Rotterdamse start-up RotterZwam teelt oesterzwammen op lokaal ingezameld koffieafval in de kelders van het failliete zwemparadijs Tropicana. Het bedrijf verkoopt de oogst aan verschillende Rotterdamse horecazaken.

Bron: Containing Mushrooms, Green Business Club Zuidas, RotterZwam | Foto: Rob Stoeltje, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)