20-05-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Google Ventures, de investeringsmaatschappij van techgigant Google, investeert $ 15 mln in een Amerikaanse start-up gespecialiseerd in landbouwdata.

Het Farmers Business Network (FBN) verzamelt gegevens van Amerikaanse landbouwbedrijven, variërend van weerpatronen en bodemgesteldheid tot sensordata van landbouwmachines. Boeren betalen $ 500 per jaar om die gegevens in te voeren bij FBN. Vervolgens kunnen ze die vergelijken met de omstandigheden en prestaties van andere boerenbedrijven.

Volgens FBN leveren de datasets eerlijke adviezen zonder reclamepraatjes over het gebruik van zaden en meststoffen. Boeren zijn daardoor in staat efficiënter te produceren tegen een lagere prijs. De start-up is opgericht door Charles Baron, voormalig energie-innovatiespecialist bij Google.

Data-analyse

De investeringsronde van de start-up moet de uitbreiding financieren van de activiteiten in eigen land. Farmers Business Network bestaat nu een jaar en heeft de beschikking over data uit zeventien staten. Inclusief de investering van Google Ventures, met een waarde van $ 15 mln, heeft het bedrijf in totaal $ 28 mln opgehaald.

Data-analyse is een sterk groeiende factor in de landbouwsector. Vorig jaar staken investeerders ruim $ 2,3 mrd in start-ups gespecialiseerd in landbouwtechnologie. Ook grote bedrijven als Monsanto erkennen het belang van big data. Het concern probeert al enige tijd de Zwitserse dataspecialist Syngenta over te nemen. Dit bedrijf kondigde vorige maand aan grote hoeveelheden gegevens vrij te geven.

Climate Corporation

Het is niet de eerste keer dat Google Ventures investeert in een landbouwbedrijf. In 2011 stak het concern samen met Khosha Ventures $ 42 mln in een Amerikaanse start-up, eveneens van twee oud-werknemers, die nu wereldwijd bekend is als The Climate Corporation. Het bedrijf verkocht verzekeringen die boerenbedrijven beschermden tegen onverwachte verliezen als gevolg van droogte of overstromingen. Monsanto nam het bedrijf enkele jaren later over voor ruim $ 1 mrd.

Bron: Capital Wired, Wall Street Journal, Venture Beat | Foto: Ian Shane, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)