21-05-2015 07:16 | Door: Willemien Groot

In de Rotterdamse Merwehave begint deze zomer de bouw van een drijvende boerderij. Floating Farm streeft naar een duurzame productie van zuivel.

Het Floating Farm-project in de Merwehaven is een boerenbedrijf, annex onderzoekscentrum voor duurzame landbouw. Het drijvende complex heeft eigen koeien en produceert op een duurzame manier zuivelproducten als melk, room en boter. Het vee heeft een ligstal met veel groen en kan op een naastgelegen weiland naar buiten. Het dak van de koeientuin kan open voor natuurlijke ventilatie en daglicht.

Het is de bedoeling dat het stadslandbouwproject uitgroeit tot een rendabel boerenbedrijf op een ongewone locatie. De initiatiefnemers houden zich verder bezig met onderzoek naar de veevoerproductie op locatie, verwerking van reststoffenstromen en energiebesparende maatregelen.

Gesloten kringloop

De boerderij moet geheel zelfvoorzienend worden met gesloten kringlopen voor meststoffen, water en energie. De UrbanDairy-producten van de Floating Farm worden verkocht aan Rotterdamse bedrijven en aan de bezoekers van het complex. De drijvende koeientuin is open voor publiek, om consumenten te laten zien hoe een boerenbedrijf werkt. Floating Farm is een initiatief van het concern Beladon, gespecialiseerd in drijvend vastgoed, melkveeorganisatie Courage2525 en het Rotterdamse stadslandbouwbedrijf UitJeEigenStad

Wereldwijd is groeiende aandacht voor drijvende landbouw als oplossing voor een tekort aan vruchtbare landbouwgrond.

Bron: Floating Farm, melkvee.nl | Foto: Floating Farm