31-05-2015 09:16 | Door: Willemien Groot

Landbouwoverschotten met een korte houdbaarheid als komkommer en courgette zijn direct te verwerken tot verse soepen. Een business case voor houdbare producten ontbreekt nog.

Dat blijkt uit onderzoek van het BioForum Vlaanderen, de organisatie voor biologische landbouw. BioForum deed onderzoek naar het upcyclen van landbouwoverschotten tot nieuwe, rendabele producten.

Toegevoegde waarde

Bij de 300 ondervraagde bioboeren bleek de courgetteteelt het grootste overschot op te leveren. De groente had vaak onverkoopbare afmetingen en vormen. In het hoogseizoen bleek het aanbod zo hoog dat de oogst onvoldoende opleverde.

De organisatie zocht naar een product met toegevoegde waarde en kwam uit bij pesto van courgette. De productie is betrekkelijk eenvoudig, maar er bestaan nog geen methoden om het product een lange houdbaarheid mee te geven. Tijdens het experiment is het niet gelukt daarvoor een oplossing te vinden. Ook bleek het niet haalbaar om het overschot kostenefficiënt bij een verwerker te krijgen.

Goede basis

Ondanks het ontbreken van een business case is het experiment volgens BioForum Vlaanderen niet mislukt. De organisatie zegt meer inzicht te hebben in de verschillende stappen die een nieuw product doormaakt. BioForum wil onderzoeken of partners in de keten enthousiast zijn te maken voor upcycling van oogstrestanten.

Korthoudbare oogstrestanten worden nu veelal verwerkt tot biobrandstof of veevoeder. Omzetting in nieuwe marktproducten levert meer geld op. 

Bron: BioForum, Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw | Foto: Tom Anderson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)