03-06-2015 09:28 | Door: Jerom van Gemert

Nederlandse bloembollenkwekers zijn een proef begonnen met een nieuw, duurzamer desinfectiemiddel. Nontox kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de sector verminderen.

Door de goede ervaringen van lelietelers met Nontox is de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) een onderzoek gestart naar de eventuele neveneffecten. Zo zou het middel onder de schubben van de bollen kunnen kruipen, meldt de regionale omroep rtvdrenthe. In het onderzoek worden bloembollen ontsmet met het middel om bacteriën en schimmels te bestrijden. Daarma moeten eventuele bijeffecten aan het licht komen.

Nontox is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Watter. Het middel bestaat uit twee ingrediënten: water en zout. Via elektrolyse worden die omgezet in Nontox. Het middel bevat actieve chloridebestandsdelen en andere moleculen. Volgens Watter is het middel ook geschikt voor het desinfecteren van groenten en fruit en zelf medische appratuur.

Het desinfectiemiddel is biologisch afbreekbaar en productie kan ter plaatse plaatsvinden. Hierdoor heeft een bollenkweker geen aanvullende transportkosten en ook de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is minimaal. De productiemachine heeft alleen een aansluiting nodig op water en elektriciteit.

De eventuele overstap van Nederlandse bollentelers naar een duurzamer bestrijdingsmiddel kan een grote impact hebben. Nederland is de grootste bollenteler ter wereld met een exportwaarde van € 600 mln. Ongeveer 60 procent van alle bloembollen komt uit Nederland.

Bronnen: iBulb, Watter, rtvdrenthe | Foto: Pixel Addict via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)