03-06-2015 07:59 | Door: Willemien Groot

Voor bedrijven gespecialiseerd in zeevruchten en vis is het nog steeds lastig goed zicht te hebben op de toeleveringsketen. Een studie naar kreeften-DNA geeft mogelijk een extra controletool over de herkomst.

Wetenschappers aan het onderzoekscentrum Smithsonian Marine Station in Florida gaan DNA van kreeften verzamelen om te kijken of het DNA-profiel relevante gegevens verschaft over het leefgebied. De onderzoekers vermoeden dat de omstandigheden in het leefgebied van kreeften een afdruk achterlaten in de genetische code. Een DNA-test geeft handelaren en producenten een belangrijke tool in handen om de herkomst van de vangst te controleren. Dat schrijft het onderzoeksinstituut op de eigen website.

Het team van het Smithsonian hoopt dezelfde genetische kenmerken aan te treffen als bij sommige zoogdieren. Bij vossen en konijnen bijvoorbeeld verandert de kleur van de vacht mee met de natuurlijke omstandigheden. 

Overbevissing

Het overgrote deel van de kreeft die in de Verenigde Staten aan land komt, is afkomstig uit het Caribisch gebied. Waar de kreeft precies is gevangen, blijft meestal onduidelijk. Handelaren zijn afhankelijk van de controles door patrouilleschepen, logboeken van vissers, en de GPS aan boord. Toch is transparantie in de toeleveringsketen essentieel om overbevissing te voorkomen. 

Voor de kust van Midden-Amerika staan de populaties al onder druk, zowel in aantal als in afmeting. Voor vissers is het door de hoge marktprijzen aantrekkelijk om illegaal te vissen of de vangstbeperkingen te ontduiken.

De DNA-tool zou een flinke verbetering zijn ten opzichte van de huidige traceermethoden. GPS aan boord van een kreeftenvisser zegt wel iets over de route van het schip, maar niets over de locaties waar de kreeft is gevangen. 

Bron: Smithsonian | Foto: Garry Knight, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)