04-06-2015 10:17 | Door: Willemien Groot

Biologische landbouw levert de boeren meer inkomsten op dan de conventionele landbouw. Zelfs als de oogst lager uitvalt. 

Dat blijkt uit een studie van de Washington State University, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

In de metastudie vergeleken de onderzoekers ruim veertig bestaande studies naar de financiën van biologische en traditionele landbouwbedrijven. De hogere prijs voor biologische landbouwproducten geeft boeren het belangrijkste voordeel. Gemiddeld liggen de prijzen 29 tot 32 procent hoger. Zelfs bij een oogst die tot 18 procent lager ligt, slaagt een biologisch bedrijf erin nog kostendekkend te werken bij een prijs die 5 tot 7 procent hoger ligt. Die marges zijn de afgelopen veertig jaar nauwelijks veranderd.

Eerder bleek uit een meta-studie van de Berkely University dat de opbrengsten in de biologische landbouw inderdaad lager zijn dan die in de conventionele landbouw. De verschillen zijn alleen veel kleiner dan altijd is aangenomen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Volgens de onderzoekers zijn er voldoende mogelijkheden voor uitbreiding van de biologische landbouw. Afgezien van de economische voordelen voor de boer zelf, kan die een grotere bijdrage leveren aan een duurzame wereldwijde voedselvoorziening. De auteurs schrijven dat overheden het bedrijven door middel van premies gemakkelijker kunnen maken om over te schakelen naar biologische landbouwbedrijf.  

Die groei is alleen mogelijk als een bedrijf winstgevend is, erkennen de onderzoekers. Toch hebben zij zich niet gewaagd aan een analyse voor toekomstige winstmarges. Als meer bedrijven overschakelen en het aanbod toeneemt, dalen de prijzen voor biologische producten.

De meta-studie beslaat 44 bestaande studies voor in totaal 55 biologische landbouwgewassen in veertien landen, verspreid over vijf continenten. 

Bron: Washington State University | Foto: Christopher Griner, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)