04-06-2015 18:17 | Door: Jerom van Gemert

Het uitbreiden van beschermde oceaangebieden kan ruim $ 920 mrd opleveren voor de economie en 180.000 banen creëren voor 2050. Dit blijkt uit een studie van de VU en het World Wildlife Fund.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van het World Wildlife Fund (WWF). Onderzoekers schatten dat de komende 35 jaar tussen de $ 490 mrd en $ 920 mrd kan worden verdiend met de bescherming van de oceanen. Dit is veel, maar de totale economische waarde van de oceanen bedraagt zo’n $ 24.000 mrd.

Beschermde gebieden trekken toerisme aan. Dat levert meer werk op en stimuleert de handel. Dit blijkt in de praktijk voor beschermde gebieden, zoals de koraaldriehoek in Zuidoost-Azië. Daarnaast nemen de visbestanden en biodiversiteit toe, en worden vissen groter. Eerder onderzoek toonde al aan dat vissers meer geld verdienen in gereguleerde visgebieden.

Het WWF zet zich in voor de bescherming van 10 procent van de oceanen. De organisatie hoopt dit voor 2020 te bereiken en wil dit voor 2030 vergroten naar 30 procent. Nu is slechts 4 procent van oceanen beschermd.

Bronnen: Phys, Business Insider | Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)