08-06-2015 14:49 | Door: Jerom van Gemert

Een computergestuurde feromonenspray kan pesticiden deels vervangen. Na meerdere veldproeven bleek dat het systeem een effectief duurzaam middel is voor insectenbestrijding.

Feromonen zijn signaalmoleculen. Vrouwelijke motten verspreiden feromonen in de lucht om mannetjes aan te trekken. De computergestuurde feromonenspray verspreidt deze feromonen waardoor de mannetjes naar vrouwtjes gaan zoeken op de verkeerde plek. Hierdoor kunnen de motten zich niet voortplanten.

De resultaten van een tweejarige veldproef op een appelboomgaard zijn veelbelovend. De populatie wespvlinders nam af van 200 naar 5 wespvlinders per 4000 vierkante meter. De boer kon daardoor enorm besparen op pesticidegebruik.

Goedkoper

De feromonenspray is goedkoper dan pesticiden. Het spraysysteem werkt op zonne-energie en is computergestuurd. Dit maakt het systeem minder tijdrovend dan het sproeien van pesticiden. Feromonen zijn niet giftig, in tegenstelling tot pesticiden. Boeren kunnen na het sproeien van pesticiden een aantal dagen de boomgaard niet op vanwege het gezondheidsgevaar.

Vooral boomgaarden hebben last van motten. Uit de eitjes die de motten leggen komen rupsen die zich tegoed doen aan het fruit. Feromonen zijn soortspecifiek. Een feromoon heeft daarom geen invloed op andere organismen die leven op de boomgaard. Dit maakt het een geschikt bestrijdingsmiddel voor biologische boeren.

Het Canadese bedrijf Semios ontwikkelde de computergestuurde computerspray. De Health Canada Pest Management Regulatory Authority keurde vorige maand de feromonenspray goed voor gebruik op Canadese boomgaarden. 

Bronnen: CBC, The Vancouver sun, Marktwired | Foto: Andy Reago & Chrissy McClarren via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)