15-06-2015 12:11 | Door: Jerom van Gemert

Een nieuwe meetbox zorgt dat het klimaat in een kas homogeen blijft. Een homogeen klimaat geeft een grotere oogst, bespaart energie en voorkomt ziektes bij de planten.

De meetbox heeft in een kas meerdere draadloze sensoren die de luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten houden. De sensoren bepalen de natste plek in de kas, en passen het klimaat daarop aan. Zo voorkomt het systeem condensatie. Het klimaat blijft daardoor homogener en helpt om vochtiger te kunnen telen.

De meetbox is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen. De universiteit voerde in het afgelopen jaar succesvolle tests uit. In de proefkas bleef de relatieve luchtvochtigheid hoger en bleven de ramen langer dicht in het voorjaar. Dit bespaarde 10 procent energie omdat er minder ontvochtiging nodig was. Meer onderzoek moet laten zien of de meetbox ook werkt in andere seizoenen.

Inhomogeen klimaat

Semi-gesloten kassen hebben vooral ’s nachts een klimaat dat niet overal gelijk is. De temperatuur kan tussen verschillende plekken in een kas 8 graden verschillen. De luchtvochtigheid wel 30 procent. Een gewone klimaatbox kan deze lokale verschillen niet meten, waardoor planten op sommige plekken in de kas eerder ziek worden en langzamer groeien.

De nieuwe meetbox is nog niet te koop. De draadloze sensors zijn al wel te koop. Het is nog onduidelijk wanneer de meetbox op de markt komt. 

Bronnen: Wageningen UR, Agrisensys | Foto: Eddy Van 3000 via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)