17-06-2015 16:15 | Door: Jerom van Gemert

Indonesische vissers voldoen eind 2015 aan de MSC-eisen voor duurzame vangst van twee tonijnsoorten. Dat heeft het Indonesische ministerie van Visserij bekend gemaakt.

De verduurzaming van de tonijnvangst geldt voor de skipjack of bonita, en de geelvintonijn. Handlijn- en lijnvissers moeten eind 2015 aan de voorwaarden van het MSC-keurmerk voldoen. Die stap is nodig om ook in de toekomst nog tonijn kunnen vangen, zegt het ministerie.

De aankondiging volgt op het International Coastal Tuna Business Forum, dat eind mei is gehouden op het Indonesische eiland Bali. De Asosiasi Perikanan Pole & Line dan Handline Indonesia (AP2HI), de vereniging van alle handlijn- en lijnvissers in Indonesië, gaat zich aanmelden voor het MSC-keurmerk.

Indonesië is een van de grootste tonijnproducenten ter wereld. In 2009 was het land verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde tonijnvangst. Het verduurzamen van de tonijnvangst in Indonesië heeft naar verwachting een goede impact op de tonijnpopulatie.

Onlangs besloot een aantal grote Mexicaanse visbedrijven om vijf jaar lang te stoppen met het vangen van blauwvintonijn in de stille oceaan, zodat de tonijnpopulatie weer kan herstellen.    

Bronnen: The Fish Site, Sustainable Fish, Coastal Tuna Business Forum | Foto: Fabio Achilli via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)