24-06-2015 09:04 | Door: Jerom van Gemert

GIZ, Cargill en BASF hebben door samenwerking met kokosboeren op Filippijnen de eerste gecertificeerde productie van kopra gerealiseerd. Kopra is gedroogd kokosnootvruchtvlees.

Filippijnse boeren zijn de eersten ter wereld die kopra met het Rainforest Alliance-keurmerk produceren. Kopra is nodig voor het maken van kokosnootolie. Kokosnootolie wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook als biobrandstof. Cargill en BASF zijn de afnemers van het gecertificeerde kopra.

Het project is uitgevoerd op het grote Filippijnse eiland Mindanao. De boeren kregen een training in duurzame landbouw volgens de standaard van het Sustainable Agricultural Network. Ze leerden technieken als intercropping en herbeplanten, en kregen informatie over duurzame toepassing van kunstmest. Die training moet leiden tot een hogere oogst op de lange termijn. Daarnaast hebben de boeren een nieuwe techniek voor het drogen van het kokosnootvruchtvlees geleerd. Deelnemende boeren krijgen ook gratis gezondheidszorg.

15 miljard kokosnoten

De Filippijnen produceren jaarlijks ruim 15 miljard kokosnoten. Het land is een van de grootste producenten ter wereld. Kokosboeren behoren tegelijkertijd tot de armste boeren in de landbouwsector. Bij de teelt gebruiken ze veel pesticiden en kunstmest. Het is de bedoeling dat de Filippijnse boeren dankzij het project van GIZ, BASF en Cargill meer geld vragen voor hun kopra, en hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. 

Het samenwerkingsproject tussen de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Cargill en BASF loopt al drie jaar. Het is deels gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De bedrijven hebben gezegd door te gaan met het promoten van duurzame kokosnootolie.

Bronnen: BASF, SpecialChem | Foto: Department of Foreign Affairs and Trade via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)