01-07-2015 18:28 | Door: Willemien Groot

FrieslandCampina heeft een duurzame zuivelzone geopend in Vietnam. Het gebied in het noorden van het land dient als voorbeeld voor de lokale melkveehouderij.

Duurzame melkveehouderijen moeten een bijdrage leveren aan de voedselzekerheid in Vietnam en de afhankelijkheid van zuivelimporten uit het buitenland verminderen.

In de zuivelzone in Na Ham van FrieslandCampina staan al twee duurzame pilot-boerderijen. Eind 2017 moeten er nog eens acht bijkomen. Een jaar later telt de regio 50 boerderijen, die dan tenminste zeven miljoen kilo melk per jaar produceren.

Familiebedrijven

Het project The Development of Sustainable Dairy Zones in Vietnam is onderdeel van een breder samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en Vietnamese overheid. Het project is gericht op de ontwikkeling van gespecialiseerde familieboerderijen.

De pilot voorziet onder meer in trainingen voor boeren om meer en betere kwaliteit melk te produceren. Ook helpt het project bij de inrichting van kwaliteitscontroles en ondersteunt het de boeren bij het verkrijgen van goedkope leningen. Daarnaast leren de deelnemers zelf voer produceren voor de eigen veestapel. De stallen worden voorzien van biogasinstallaties en efficiënte klimaatbeheersing.

Ieder familiebedrijf telt ongeveer 50 tot 80 koeien. De familiebedrijven vormen de ontbrekende schakel tussen kleinschalige veehouderij en de grote veehouderijen met honderden koeien. Het project van FrieslandCampina levert voor 345 mensen werk op.

Bron: FrieslandCampina | Foto: Daniel Farrell, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)