02-07-2015 15:42 | Door: Willemien Groot

Visbestanden in de Noordzee zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. De quota voor een aantal soorten kunnen volgend jaar omhoog.

De International Council on the Exploration of the Sea (ICES) schrijft in een advies dat de vangsthoeveelheden voor schol, haring en kabeljauw volgend jaar omhoog mogen. Volgens de internationale adviesorganisatie heeft er nooit eerder zoveel schol in de Noordzee geleefd: ruim 900.000 ton. Ook de haringstand is fors verbeterd en het visbestand voor kabeljauw herstelt voorzichtig. 

In het rapport is dit jaar voor het eerst een gecombineerde analyse gemaakt van de visbestanden in de Noordzee en het aangrenzende Skagerrak. Volgens de onderzoekers vormen beide populaties één visbestand. Het tonnage vis is daarom opgeteld.

Grote verschillen

Eerder onderzoek van de Europese Commissie toonde grote verschillen aan tussen de noordelijke wateren van Europa en het zuiden. De vangstbeperkingen en strenge regels voor bijvangst in het noorden hebben een aantoonbaar positief effect. Ruim de helft van de vissoorten bevindt zich op een duurzaam niveau. 

In het zuiden gaat het veel slechter. Onder meer door gebrekkige controle zijn vrijwel alle soorten zwaar overbevist. Voor heek in de Spaanse wateren adviseert ICES een vangstverlaging van ruim 60 procent. De vis doet het wel goed in de Noordzee. Per saldo zouden de Spaanse vissers volgend jaar daarom toch 6 procent meer mogen vangen.

De Europese Commissie stelt eind dit jaar de vangstquota voor 2016 vast. De adviezen van ICES wegen daarin zwaar mee. De Britse denktank New Economics heeft berekend dat een duurzaam visserijbeleid Europa per jaar € 3,2 mrd extra kan opleveren. 

Bron: Imares, FIS | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)