07-07-2015 12:29 | Door: Willemien Groot

Het Oostenrijkse energiebedrijf Wien Energie gaat een mobiele zonne-installatie inzetten voor irrigatie. De pilot moet de maisoogst verbeteren bij een lager waterverbruik.

De zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen van drie kilowatt leveren stroom voor een druppelirrigatiesysteem. De Sundrops-pilot is opgezet door Wien Energie en zonnepanelenbouwer 1stLevelSolar, in samenwerking met een biologisch landbouwbedrijf voor mais. 

De partners in het project verwachten een veel lager waterverbruik en een betere plantengroei. Daarnaast bespaart het landbouwbedrijf op de CO-uitstoot, omdat de dieselgenerator is vervangen door zonnepanelen.  

Waterbesparing

Druppelirrigatie is een systeem dat is ontwikkeld voor gebieden met waterschaarste. Een netwerk van buizen of slangen, voorzien van kleine gaatjes, geeft telkens een kleine hoeveelheid water. Het waterverbruik is beperkt, terwijl de gewassen wel voldoende water krijgen om te groeien.

Volgens de ontwikkelaars is het risico op ziekten of schimmels kleiner. Er ontstaan nooit waterplassen, waardoor de wortels kunnen gaan rotten, en de planten zelf worden niet nat. Druppelirrigatie vereist wel een precieze afstemming van het afgiftemoment en de hoeveelheid water. De proef op het maisveld van 3,5 hectare gaat twee maanden duren.

Wien Energie wil onderzoeken of de installatie rendabel genoeg is voor Oostenrijkse akkerbouwers. Als de proef slaagt, wil Wien Energie de mobiele zonnepanelen op de markt brengen. Het bedrijf onderzoekt ook de mogelijkheden voor een leaseconstructie voor boeren.

De irrigatiemethode wordt in Nederland vooral toegepast door fruittelers, maar ook daar is volgens de Wageningen Universiteit nog een efficiëntieslag mogelijk.

Bron: Wien Energie | Foto: Astrid Knie, Wien Energie