15-07-2015 15:03 | Door: Willemien Groot

Vleeskuikens krijgen op een proefboerderij in Nijkerk levende insectenlarven bijgevoerd. Het gaat om een proef van veevoerproducent ForFarmers en de Wageningen Universiteit.

De pilot vindt plaats op een proefboerderij van ForFarmers. Duizend vleeskuikens worden gesplitst in vier groepen met elk een ander dieet. Een groep krijgt gewoon voer uit soja, de andere drie groepen een mengels van soja en respectievelijk 5, 10 en 15 procent larven van de soldatenvlieg.

De onderzoekers willen weten of de vleeskuikens even goed groeien als op een traditioneel dieet. Ook is het de vraag of de kuikens een natuurlijker gedrag vertonen als ze levend voer krijgen. Kippen zijn volgens ForFarmers van nature insecteneters, terwijl ze nu uitsluitend vegetarisch voer krijgen.

Duurzaam alternatief

Insectenlarven zijn gemakkelijk te kweken op organisch afval uit de voedingsmiddelenindustrie. Reststoffen belanden nu meestal in de de biovergister voor de productie van hernieuwbare energie. De larven van de soldatenvlieg zijn gekozen vanwege het hoge eiwitgehalte.

De larven zouden een duurzaam alternatief vormen voor soja. Soja is de meest gebruikte eiwitbron in de veehouderij, maar wordt veelal geïmporteerd.

In Brabant bestaan plannen voor de grootste insectenverwerkingsfabriek van Nederland. Het is een initiatief van insectenkweker Protix Biosystems, lokale boeren en Royal HaskoningDHV. Voor boeren is insectenteelt een extra bron van inkomsten. Voor de veevoedersector betekent het een alternatief voor geïmporteerde soja.

Bron: ForFarmers | Foto: Rick Kimpel, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)