17-07-2015 12:06 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de Oregon State University hebben een octrooi verworven op een nieuwe soort zeewier met een verrassende eigenschap. Als de zilte groente is gebakken, smaakt hij naar bacon.

Chris Langdon en collega-onderzoekers van de Oregon State University (OSU) hebben een bestaande zeewiersoort veredeld, zodat hij sneller groeit. Het originele plan was om het wier te gebruiken als voedsel voor abelonen, luxe, eetbare schelpdieren. Het zeewier bleek tot verrassing van de onderzoekers ook van zichzelf heerlijk te smaken.

Veganistisch spek

Het zeewier van de Oregon State University behoort tot de soort Dulse. Het is een rood, licht doorschijnend zeewier met een rokerige smaak die lijkt op die van uitgebakken, gezouten spek. 

Het wier wordt bij IJsland en Ierland al langer geoogst, en gegeten als snack. In gedroogde vorm betalen liefhebbers in Azië $ 90 dollar per pond voor het voedzame wier.

Industriële kweek

“We zijn inmiddels in staat om het wier te verbouwen met ongekende groeisnelheden”, zegt Chris Langdon. “Er was al interesse om het product voor mensen te kweken, maar we richtten ons aanvankelijk op de ondersteuning van de Abalonekweek.”

Chuck Toombs, onderzoeker bij het Food Innovation Center van Oregon State, kwam toevallig in aanraking met het snelgroeiende wier van Langdon en zag meteen potentie. “Dit zeewier is een superfood, met twee keer de voedingswaarde van kool”, zegt Toombs. “De variant die OSU heeft ontwikkeld, is geschikt voor grootschalige kweek. Zelfs in gebieden in het binnenland van de VS.”

Bron: OSU | Foto: cookbookman17, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)