20-07-2015 09:05 | Door: Willemien Groot

Een nieuw type luchtverversingssysteem voor kippenschuren bespaart op brandstofkosten en draagt bij aan gezonder pluimvee.

Een team van de University of Missouri heeft een warmteterugwin-installatie ontworpen, die tot significante besparingen leidt op de brandstofkosten. De wetenschappers denken dat het energie-efficiënte ventilatiesysteem bovendien bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Pluimvee blijft gezonder en heeft minder antibiotica nodig.

Pluimveehouderij, University of Missouri

Recycling

De installatie recyclet de warmte lucht die de kippenschuren uitstoten. In een conventioneel systeem wordt die lucht naar buiten geblazen. Het nieuwe systeem vangt de warme lucht op in een buizenstelsel dat vlakbij de luchtinlaat ligt. De buizen verwarmen de verse koudere lucht voor, die vervolgens naar de stallen stroomt. Daarna verdwijnt de afgekoelde oude lucht alsnog naar buiten.

Volgens de onderzoekers heeft het systeem verschillende voordelen. De verwarming in de stallen kan omlaag en de opwarming van koude lucht verloopt gelijkmatiger. Zo ontstaan er nauwelijks koude plekken. De verbeterde luchtcirculatie veroorzaakt verder ook minder stof en ammoniadampen. Het pluimvee is daardoor minder vatbaar voor ziekten.

Brandstofbesparing

De innovatie is getest bij verschillende pluimveebedrijven in Missouri en Minnesota. Het team van de universiteit zoekt nog naar een optimaal hergebruik van de warme lucht.

Amerikaanse kippen- en kalkoenenkwekers besteden per jaar zo’n $ 30.000 aan brandstofkosten voor een enkele schuur. Met een besparing van 60 tot 70 procent kunnen pluimveehouders op een enkele propaantank het jaar doorkomen. Aanvulling van de brandstofvoorraad in de zomer, als de prijzen lager liggen, levert nog een extra besparing op.

Bron: University of Missouri | Foto: US Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven); Foto inzet: University of Missouri