21-07-2015 18:09 | Door: Willemien Groot

Een hogere dosis CO2 in de kassen in combinatie met een lagere lichtintensiteit levert leliekwekers forse besparingen op.

Dat blijkt uit onderzoek van het Improvement Centre in Bleiswijk. In het kassencomplex voor proefteelt zijn de afgelopen winter verschillende leliesoorten geteelt in drie verschillende proefkassen. In iedere kas kregen de bloemen een verschillend mengsel van CO2, verlichting en temperatuur. De lelies ontwikkelden bij een combinatie van een lage belichtingsintensiteit en een hogere dosis CO2 een gelijke kwaliteit takken als de teelt met meer licht en geen of minder CO2.

Leliekwekers kunnen volgens de onderzoekers tot 33 procent besparen op hun elektriciteitsrekening. De besparing is te realiseren door aan het begin of einde van de teelt de verlichting gedeeltelijk uit te zetten. Minder licht leidde wel altijd tot een hoger gasverbruik, om de warmte van de lampen te compenseren. Gemiddeld was het gasverbruik twee kuub per vierkante meter hoger.

De kassen waar lelies worden gekweekt, bevatten van nature al een hoge dosis CO2. Het broeikasgas is onder meer afkomstig van organische meststoffen. 

Bron: AgriHolland | Foto: Lollie-Pop, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)