27-07-2015 07:21 | Door: Willemien Groot

Een stadslandbouwbedrijf uit Ohio investeert $ 1,2 mln in een indoorkwekerij voor groenten. Sustainable Local Foods uit Toledo deed inspiratie op bij Nederlandse kwekerijen.

Het Amerikaanse bedrijf bouwt de biologische indoorkwekerij op hydrocultuur in Indianapolis, in de staat Indiana, in een verlaten pakhuis. Het concern investeert $ 1,2 mln in de kwekerij die de lokale markt moet de bedienen.

Sustainable Local Foods is drie jaar geleden opgericht door James Bloom. In de beginfase bestudeerde hij de kassenbouw in Europa en het Midden-Oosten, en vooral in Nederland. “Wat ik wilde doen, gebeurde al in Nederland. Ik wilde weten wat we van hen kunnen leren”, zei Bloom eerder in een interview met de Toledo Free Press.  In 2012 stond stadslandbouw in afgesloten ruimten met hydrocultuur en LED-verlichting nog in de kinderschoenen. 

Energiebesparing

Hij was vooral geïnteresseerd in de energietechnologie van Nederlandse kassen. Waterbesparende technieken en groeibevorderende LEDs in verschillende kleuren, gaven het bedrijf de mogelijkheid het hele jaar door verse groenten en fruit te telen. Voor de indoorkassen van Sustainable Local Foods ontwikkelde de ondernemer een eigen systeem dat zich beter leende voor de Amerikaanse markt.

Volgens Bloom zijn de klimatologische omstandigheden in Ohio zo slecht dat zelfs de kassen niet efficiënt zijn. Winkels en supermarkten haalden de versproducten soms van ruim 2.900 kilometer ver. Ohio heeft weliswaar vruchtbare landbouwgrond, maar in de winter groeit er nauwelijks iets. De staat heeft het minste aantal zonuren tijdens de wintermaanden van de hele VS en de winters zijn er streng.

Inmiddels is het concern in drie staten actief met biologische stadslandbouw. De indoortuinen leveren onder meer kropsla, komkommer, tomaten en aardbeien. De opbrengst is bedoeld voor de lokale markt. 

De nieuwe kwekerij in Indianapolis levert de eerste groenten van eigen bodem al in oktober aan de winkels.

Bron: Toledo Free Press | Foto: swong95765, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)