29-07-2015 10:04 | Door: Chris Thijssen

Chileense onderzoekers hebben een alternatief voor antibiotica voor zalm ontwikkeld. Het middel veroorzaakt geen resistentie en is niet schadelijk voor dier en mens.

Het gepatenteerde biotech-geneesmiddel is gebaseerd op Chileense zeebacteriën die de verspreiding van bepaalde ziekteverwekkers in de zalm vertragen. Door de communicatie tussen deze ziekteverwekkers te remmen, is de zalm beter beschermd. Er treedt bovendien geen resistentie op.

Daarnaast is het middel volgens de onderzoekers van de Chileense Valparaiso University niet schadelijk voor dieren, mensen of het milieu. “Door deze innovatieve aanpak nemen de productiviteit, voedselveiligheid en toegevoegde waarde van zalmkwekerijen meer toe”, zegt Alejandro Dinamarca, die het onderzoek leidt, tegen de website Aquaculture North America.

400 keer meer antibiotica

Dinamarca en zijn collega’s hebben het middel ontwikkeld om het gebruik van antibiotica in de Chileense zalmkwekerijen terug te dringen. Volgens de onderzoekers gebruiken Chileense zalmkwekers vierhonderd keer meer antibiotica dan hun collega’s in Noorwegen. Door strengere eisen met betrekking tot antibioticagebruik is de Chileense zalmexport naar Noord-Amerika en Europa de laatste jaren gedaald.

De Valparaiso University beoogt in samenwerking met de private sector verdere commerciële kansen van het geneesmiddel te onderzoeken. Ook willen de onderzoekers een nieuw technologiebedrijf starten op basis van de gepatenteerde biotechnologie.

Bron: Aquaculture North America | Foto: Norsk Havbrukssenter, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)