30-07-2015 12:07 | Door: Chris Thijssen

Bij 14,4 procent van de Nederlandse melkveehouderijen liggen zonnepanelen op de staldaken. Vorig jaar was dat nog bij 10,9 procent. Het percentage is het hoogst bij bedrijven met meer dan honderd koeien.

Dat blijkt uit de RundveeScanner 2015 van AgriDirect, een jaarlijkse inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders. De meeste zonnepanelen zijn te vinden op staldaken van melkveehouders met meer dan honderd koeien. Dat percentage ligt op 15,8 procent. Bij bedrijven die tussen de zeventig en honderd koeien bezitten, is dat 13,8 procent.

Het percentage nam het meest toe bij melkveebedrijven met vijftig tot zeventig koeien. Van deze bedrijven maakt 12,6 procent gebruik van zonnepanelen op de staldaken.

RundveeScanner 2015

Hoewel het percentage melkveebedrijven dat zonnepanelen gebruikt is gestegen, wordt het investeren in zonnepanelen steeds minder populair. Voor het derde jaar op rij daalden de investeringsplannen van melkveehouders. Waar in 2012 nog 20,5 procent plannen had voor de aanschaf van zonnepanelen, wil nu 12,6 procent investeren.

Meeste plannen

Melkveehouders in Noord-Holland willen het meest investeren in zonnepanelen. Met 15,5 procent staat deze provincie net boven Utrecht, waar 15,2 procent van de melkveehouders investeringsplannen heeft. De melkveeboeren in Flevoland (9,9 procent), Limburg (10 procent) en Drenthe (10 procent) zijn het minst van plan om zonnepanelen aan te schaffen.

Ten opzichte van collega’s in België en Duitsland lopen de Nederlandse melkveehouders achter als het gaat om zonnepanelen. In België zijn op 38 procent van de daken van melkveehouderijen zonnepanelen aanwezig. In Duitsland ligt dat percentage op 60 procent.

Meer maatregelen

Eerder onderzoek door AgriDirect onder andere bedrijven uit de landbouwsector liet een toenemende belangstelling zien voor zonnestroom. Iets meer dan 20 procent van de akkerbouwers en vollegrondgroentetelers verwacht dit jaar nog te investeren in een zonnepaneleninstallatie. 

Het kennisplatform Agro-Energiek meldde dat het aantal Nederlandse boeren dat energiebesparende maatregelen doorvoert, de afgelopen drie jaar is toegenomen. De maatregelen variëren van energiebesparingen tot de productie van hernieuwbare energie. 

Bron: AgriDirect | Foto: Mike Linksvayer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Agrifood