05-08-2015 07:56 | Door: Chris Thijssen

Zowel Duitse als buitenlandse vleespluimveehouders hebben zich in groten getale aangemeld voor deelname aan het duurzame Duitse Initiative Tierwohl. 

Duitse en buitenlandse pluimveehouders konden zich tot vorige week aanmelden voor Initiative Tierwohl. Dit initiatief heeft als doel het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren. Omdat er meer aanvragen binnenkwamen dan dat er plaatsen zijn, moest de organisatie loten.

Initiative Tierwohl geeft Duitse en buitenlandse veehouders die extra maatregelen treffen op het gebied van dierenwelzijn een vergoeding. Deze vergoeding wordt opgebouwd door retailers, die per verkochte kilo vlees een bedrag betalen.

247 miljoen vleeskuikens

In totaal schreven 1.058 vleeskuikenbedrijven zich in, waarvan 803 Duitse en 255 buitenlandse bedrijven. Van deze bedrijven zijn er 645 met in totaal 247 miljoen vleeskuikens ingeloot. Als de vleeskuikenhouders aan de eisen van het initiatief voldoen, ontvangen ze van Initiative Tierwohl € 0,02 extra per kilo levend gewicht.

Verder ontving Initiative Tierwohl in totaal 345 aanmeldingen van kalkoenbedrijven. Hiervan zijn 205 Duitse bedrijven en 47 buitenlandse bedrijven ingeloot, met in totaal respectievelijk 7,4 miljoen en 0,9 miljoen kalkoenen.

Voor de kalkoenhouders geldt dat ze € 0,0325 extra per kilo levend gewicht voor kalkoenhennen ontvangen. Voor kalkoenhanen is dit € 0,04 extra per kilo.

De resterende bedrijven zijn op een wachtlijst gezet. Binnenkort worden ingelote bedrijven gecontroleerd om te kijken of ze voldoen aan de opgestelde eisen. Als dat niet het geval is, verdwijnen ze van de deelnamelijst. Vervolgens schuiven bedrijven op de wachtlijst door.

Vergoeding door retailers

Vorige week meldde Schwarz-Gruppe, het moederbedrijf van onder andere Lidl, dat het de bijdrage aan Initiative Tierwohl wil verhogen. Het bedrijf stelt hiervoor als voorwaarde dat de andere aangesloten retailers ook hun bijdrage verhogen.

Bron: Initiative Tierwohl | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)