06-08-2015 09:04 | Door: Chris Thijssen

Wageningen UR is op zoek naar bedrijven met organische reststromen uit verschillende industrieën. Met deze bedrijven wil de universiteit het effect van uiteenlopende organische materialen op de bodemkwaliteit testen.

In het project wordt onderzocht hoe bedrijven de waarde van hun reststromen kunnen verhogen. Daarvoor kijken de onderzoekers welke samenstelling van organische stoffen uit die reststromen de bodemkwaliteit kan verbeteren.

Vermalen veren

Volgens Joeke Postma, bodemexpert bij Wageningen UR, bleek uit eerder onderzoek met bedrijven dat toepassingen uit organisch materiaal, zoals compost en verenmeel, een positief effect hebben op de bodemkwaliteit. “In het nieuwe project willen we samen met bedrijven kijken of ook andere organische reststromen geschikt zijn voor bodemverbetering”, zegt Postma in een oproep op de website van Wageningen UR. 

“Je kunt daarbij denken aan reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, maar ook producten zoals champost, (vergiste) mest, gewasresten, algen en wieren, maaisel, digestaat en hout”, vervolgt ze. “Daarnaast zoeken we partners die bodemverbeteraars ontwikkelen en daaraan nieuwe organische stoffen willen toevoegen om de kwaliteit te verhogen.”

Verwerkingsresten

Wageningen UR wil daarnaast onderzoeken welke toepassingen mogelijk zijn met wat overblijft na de verwerking van reststromen. “Bij mestverwerking en bioraffinage van organische reststromen wordt vooral gedacht aan de waardevolle stoffen die uit het materiaal gehaald kunnen worden, zoals nutriënten, vezels, eiwitten of energie”, zegt Gera van Os, bodemexpert bij Wageningen UR.

“Tot nu toe is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit en de waarde van de reststroom die daarna overblijft”, zegt Van Os. “En dat is precies waar dit onderzoeksproject om draait.”

Wageningen UR roept geïnteresseerde bedrijven met organische reststromen of producenten van bodemverbeteraars of specifieke organische stoffen op om vóór 19 augustus contact op te nemen.

Bron: Wageningen UR | Foto: Ian Sommerville, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)