06-08-2015 10:18 | Door: Chris Thijssen

De vraag vanuit zowel het binnenland als buitenland naar Nederlandse biologische eieren neemt toe. Steeds meer Nederlandse legpluimveebedrijven schakelen om naar biologische productie, maar ze kunnen de groeiende vraag niet bijbenen.

Dat meldt Agriholland. In Nederland hadden biologische eieren al een aandeel van 13 procent in het totale assortiment. Volgens Agriholland zetten supermarkten dit jaar extra in op het aanbod van biologische eieren.

Ook de export van Nederlandse biologische eieren neemt toe. De stijging begon in 2014, nadat in Duitsland twee schandalen in de pluimveesector zorgden voor wantrouwen bij de consument. Behalve in Duitsland zijn de Nederlandse bio-eieren ook in andere landen populair. Zo stijgt de vraag vanuit Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Extra leghennenplaatsen

Bij pluimveehouders is de groeiende vraag naar biologische eieren niet onopgemerkt gebleven. In 2014 steeg het aantal biologisch gehouden leghennen van 2,1 tot 2,3 miljoen. Dit kwam onder andere doordat pluimveehouders die het jaar ervoor waren overgestapt op de productie van vrije uitloop-eieren weer teruggingen naar biologische productie.

Daarnaast breidden veel legpluimveebedrijven hun biologische leghennenplaatsen uit. Volgens een voorzichtige schatting van ketenorganisatie Bionext kwamen er eind 2014 zo’n 200.000 extra biologische leghennenplaatsen bij. Dat betekent dat de biologische legpluimveestapel in 2015 met bijna 10 procent toeneemt.

Bron: Agriholland | Foto: Phil Whitehouse, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)