10-08-2015 07:03 | Door: Chris Thijssen

Uit onderzoek blijkt dat telers tot 90 procent minder water nodig hebben wanneer ze sla verbouwen in een hydrocultuur. Bovendien wordt de groeicyclus van slaplanten bij deze methode bijna de helft korter.

Onderzoekers van Texas A&M AgriLife Research and Extension Center hebben een manier gevonden om water te besparen met slateelt. Uit de resultaten blijkt dat bij hydrocultuur-productie van hoogwaardige sla-rassen slechts 10 procent van het water dat normaal gesproken nodig is bij slaproductie in de grond.

Hydrocultuur is het kweken van planten in water, waaraan de benodigde voedingsstoffen voor plantengroei zijn toegevoegd.

Meer zuurstof

De wetenschappers onderzochten in een kas het gebruik van de nutrient film technique (NFT) voor hydrocultuur. NFT is een techniek die werkt met een ondiepe stroom water met opgeloste voedingsstoffen voor plantengroei. Het water circuleert langs de naakte plantwortels in een waterdichte geul.

Op de bodem van de geul ontwikkelt zich een dikke wortelmat. Door de techniek vormt zich in de lucht daarboven een vochtig oppervlak. Hierdoor krijgen de wortels veel zuurstof. De wortels worden daarnaast voorzien van de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen.

Kortere groeicyclus

Volgens Daniel Leskovar, een van de onderzoekers, bespaart de techniek niet alleen water, maar zorgt die er ook voor dat slaplanten sneller groeien.

“De planten in het onderzoek hadden een groeicyclus van ongeveer 55 dagen”, zegt hij tegen Phys.org. “Sla die in de grond wordt geplant, heeft een cyclus van honderd dagen. Omdat de techniek kan worden uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving zoals een kas, kunnen telers deze slaplanten zelfs tot na het seizoen verbouwen.”

Bron: Phys.org | Foto: Liz West, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)