21-08-2015 07:56 | Door: Chris Thijssen

Tokyo Metro, het bedrijf dat het metrosysteem in Tokio beheert, experimenteert met het verbouwen van groente onder de metrostations. Hiermee wil het bedrijf de voedselveiligheid garanderen.

De boeren die deelnemen aan experiment, dat de naam Tokyo Salad heeft, verbouwen sinds januari verschillende slasoorten, kiemgroenten en gewassen als andijvie en witlof onder de stations. Dat doen ze volgens radiostation PRI met behulp van een gesloten hydroponisch systeem.

In dit systeem groeien planten in water, waaraan voedingsstoffen worden toegevoegd. Onlangs hebben de boeren de eerste gewassen geoogst en verkocht aan lokale restaurants.

Fukushima

Volgens Masahiko Kakutani, de hoofdkweker van Tokyo Salad, zijn mensen in Japan sinds de nucleaire ramp in Fukushima bezorgd over de veiligheid van hun voedsel. Met de ondergrondse boerderijen wil Tokyo Metro zorgen wegnemen en een alternatief bieden voor het verbouwen van gewassen op het land.  

Boeren moeten dan ook witte labjassen dragen en door een desinfecterende luchtdouche lopen, voordat ze de kweekruimtes mogen betreden.

Net als in een ondergrondse boerderij in Londen, verbouwen de ondergrondse boerderijen van Tokyo Salad voornamelijk sla en kiemgroenten. Volgens Kakutani kunnen deze gewassen eenvoudig worden verbouwd in een gesloten hydroponisch systeem, beschenen met LED-licht.

Bron: PRI | Foto: Matt Brown, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)