30-08-2015 09:03 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Fource heeft een techniek ontwikkeld waarmee brak ondiep water geschikt wordt gemaakt voor de landbouw. Doel hiervan is de voedselproductie minder kwetsbaar te maken voor verzilting.  

Lodewijk Stuyt, CEO van Fource en verbonden aan Alterra, en PhD-student Melle Nikkels, Operational Manager van Fource, wonnen met de technologie de eerste prijs van ‘Water Republic: de Innovatie Editie’ tijdens Sail Amsterdam.

“Fource is een techniek waarmee we brak water iets zoeter kunnen maken”, zegt Lodewijk Stuyt, ook verbonden aan Alterra, in een nieuwsbericht van Wageningen UR. “Niet helemaal zoet, maar wel iets zoeter waardoor het geschikt wordt voor de grondgebonden geïrrigeerde landbouw.”

Voedselproductie

Beperkte ontzilting is volgens Stuyt vaak al genoeg om landbouw te bedrijven in gebieden die daar anders net niet geschikt voor zouden zijn of waar verzilting zou optreden. “Vaak wordt gedacht dat water voor de landbouw volledig zoet moet zijn, maar dat is niet zo”, zegt hij.

“Een beetje zout is geen probleem, dus een instrument als Fource, waarmee water iets zoeter wordt gemaakt, kan in sommige gebieden het verschil zijn tussen wel of geen voedselproductie.”

Zoutionen uit water

De onderliggende techniek van milde ontzilting, CapDi, is ontwikkeld door het bedrijf Voltea. Vergeleken met conventionele technieken als omgekeerde osmose en distillatie, is CapDi volgens de bedenkers een energie-efficiënte technologie voor ontzilting van brak water.

Dit komt doordat de CapDi de zoutionen uit het water verwijdert, terwijl andere technologieën het tegenovergestelde doen: ze onttrekken water uit de zoutoplossing.

Ontwikkeling

Van Fource is inmiddels een prototype ontwikkeld. De winst van de eerste prijs stelt Stuyt en Nikkels in staat verder te werken aan de ontwikkeling van de technologie. Eerder eindigde Fource al op de tweede plaats tijdens de Nederlandse ronde van de Climate-KIC. Daarnaast nam de start-up deel aan de Europese Climate-KIC in Valencia.

Bron: Fource, Wageningen UR | Foto: Ian Sane, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)