01-09-2015 18:03 | Door: Chris Thijssen

Het Cluster Bergschenhoek, een samenwerking tussen zes glastuinbouwbedrijven, haalt 35 procent meer warmte uit zijn WKK-installaties door gebruik van een rookgaswasser.

Het Cluster Bergschenhoek startte in 2014 met een innovatieprogramma met de naam 2.0. In dit programma werken deelnemende bedrijven aan energiebesparing en het efficiënter maken van de installaties.

Om dit te bereiken, gebruiken de bedrijven dubbele energieschermen. Deze schermen beperken de uitstraling van warmte naar het kasdak, terwijl ze zonlicht vrijwel volledig doorlaten. Daarnaast breiden de bedrijven het gebruik van verticale ventilatoren en hogedrukverneveling uit.

Hiermee wisten ze hun CO2-uitstoot met 25 procent te verlagen en bespaarden ze 15 procent energie, schrijft het cluster in een nieuwsbericht. 

35 procent

De bedrijven willen deze efficiëntie vergroten door de implementatie van rookgaswassers. Door gebruik te maken van extra rookgascondensatie op de warmte-krachtkoppelinginstallaties (WKK), wordt de technische installatie in de ketelhuizen efficiënter gemaakt. Met dit proces van warmteterugwinning halen de bedrijven volgens Agriholland 35 procent meer warmte uit de WKK.

Ministerie van Economische Zaken

Het Cluster Bergschenhoek 2.0 is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Marktintroductie energie-innovaties (MEI) van het Ministerie van Economische Zaken, in het kader van ‘Kas als Energiebron; op weg naar een klimaatneutrale glastuinbouw in Nederland’.

Bron: Cluster Bergschenhoek, Agriholland | Foto: DennisM2, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)