04-09-2015 16:34 | Door: Chris Thijssen

Chemieconcern Solvay en cosmeticamerk L’Oréal gaan Indiase guarboon-boeren duurzame landbouwmethodes aanleren. De bedrijven werken aan een schaalbaar driejarig project.

Met het Duurzame Guar Initiatief streven Solvay en L’Oréal ernaar om Indiase guar-boeren de middelen en kennis te bieden voor landbouwmethodes die door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als duurzaam zijn bestempeld.

Dit zijn methodes die milieuvriendelijke, economische en sociale duurzaamheid in landbouwprocessen bevorderen.

Guar

Guar is een gewas dat bestand is tegen droogte. Het gewas beschermt de waterreserves en verrijkt de bodem door stikstoffixatie. India is de grootste guar-producent ter wereld, met ongeveer 80 procent van de totale productie.

De zaden van de plant worden verwerkt tot guargom. Solvay levert dit ingrediënt aan zijn klanten, die het gebruiken voor toepassingen in verschillende sectoren, zoals voeding, cosmetica, olie- en gaswinning en textiel. L’Oréal is een van deze klanten.

Watergebruik verbeteren

“Het initiatief van Solvay en het partnerschap met L’Oréal, als mede-oprichter, biedt veel voordelen voor landbouwgemeenschappen, hun omgeving en uiteindelijk voor veeleisende industriële toepassingen”, zegt Emmanuel Butstraen, directeur van Solvay Novecare, in een persbericht.

“Het project zal boeren helpen om water beter te gebruiken en de bodem te beschermen, het zal hun inkomens verhogen en lokale gemeenschappen ondersteunen”, vervolgt hij. “Onze aanpak zal ook de beschikbaarheid versterken van biobased guar voor de industrieën en zo hun ambitieuze duurzame doelstellingen bevorderen.”

Bron: Solvay | Foto: rohangandhi19, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)