07-09-2015 15:33 | Door: Chris Thijssen

Met NanoClay zet het Noorse Desert Control woestijnen en andere droge zandgronden om in productieve landbouwgrond. De start-up won hiermee de start-upwedstrijd ClimateLaunchpad.

De NanoClay-technologie transformeert woestijnen en andere gebieden die met droogte kampen, in vruchtbare landbouwgrond.

Volgens de Noorse start-up Desert Control, die de technologie ontwikkelde, kan gebruik ervan resulteren in een stijging van meer dan 400 procent in de agrarische opbrengst van tarwe. Tegelijkertijd neemt de benodigde hoeveelheid irrigatiewater met twee derde af.

Water en voeding

De NanoClay-technologie produceert in een mechanisch proces homogene vlokken van bentoniet die 0,7 tot 1,5 nanometer dik zijn. Bentoniet is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort, met deeltjes die door hun kleine formaat de grond waterdicht kunnen maken.

De kleivlokken binden zich aan zanddeeltjes. Zo verbetert de technologie de eigenschappen van de zanddeeltjes om water en voedingsstoffen als een spons vast te houden.

Daardoor kunnen plantwortels water en voeding blijven opnemen. De klei veroorzaakt daarnaast een aanhoudende beluchting van de zanddeeltjes en zorgt voor minder bodemverlies als gevolg van erosie.

Tien jaar actief

Boeren kunnen NanoClay mengen met water en de kleivlokken vervolgens verspreiden met behulp van standaard irrigatiesystemen. Eén NanoClay-behandeling kan tien jaar actief blijven in no-till-gebieden. Dit zijn gebieden waarop geen wisselteelt en jaarlijkse grondbewerkingen plaatsvinden. Bij grond waarop dat wel gebeurt, is na 4 tot 5 jaar een onderhoudsbehandeling nodig.

ClimateLaunchpad

Met de NanoClay-technologie sleepte Desert Control de eerste prijs van ClimateLaunchpad, de Europese competitie voor cleantech-start-ups, in de wacht. Dit jaar stuurden ruim zevenhonderd start-ups uit 28 landen hun eerste businessideeën in.

De drie beste start-ups worden toegelaten tot het Accelerator Programma van Climate-Kic. Dit is een businessprogramma van achttien maanden voor cleantech-ondernemers. Ook is er een geldprijs verbonden aan de competitie. Desert Storm ontving € 10.000.

Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Arctus uit IJsland en ReLaDe uit Estland. Uit Nederland deden drie start-ups mee. 

Bron: ClimateLaunchpad, Desert Control | Foto: tensaibuta, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)