09-09-2015 09:23 | Door: Chris Thijssen

Een Spaanse techniekstudent heeft biologisch afbreekbare visnetten en tracking tags ontwikkeld. Hiermee wil hij voorkomen dat zeezoogdieren verstrikt raken in kapotte, rondzwervende visnetten.

Alejandro Plasencia, een Spaanse techniekstudent, bedacht een systeem met biologisch afbreekbare visnetten, radio frequency identification (RFID)-tags, een RFID-lezer en een app. Hiermee kunnen vissers hun kapotte, losgeraakte visnetten in de zee opsporen. Vervolgens kunnen ze de netten repareren.

Zo worden de netten geen ‘spooknetten’. Wanneer kapotte visnetten in de zee blijven, kunnen vissen en zoogdieren, zoals walvissen en dolfijnen, erin verstrikt raken. In andere gevallen vallen de netten naar verloop van tijd in miljoenen kleine plastic deeltjes uiteen.

Volgens Plasencia geven de plastic deeltjes giftige stoffen af en worden ze door verschillende organismen in de zee als voedsel gezien. Met het Remora-systeem wil de student hiervoor een oplossing bieden.

Opsporen en repareren

Het systeem bevat biologisch afbreekbare gele en oranje plastic tags, die zijn voorzien van RFID-chips. Deze kunnen worden bevestigd aan bestaande netten. De RFID-lezer en de app stellen vissers in staat hun netten efficiënter op te sporen, terug te halen en te repareren.

Daarnaast kunnen ze de netten als ‘verloren’ aangeven bij NGO’s als Healthy Seas om de netten terug te halen. Een tweede stap is het gebruik van biologisch afbreekbare netten. Wanneer deze netten niet op tijd worden opgespoord en uit elkaar vallen, brengt het materiaal het zeeleven geen schade toe.

Bron: Alejandro Plasencia