08-09-2015 18:09 | Door: Chris Thijssen

Melkveehouder Chris Boomers heeft zijn zogeheten koeientuin officieel geopend. Innovatieve technieken voor de afvoer van urine en mest zorgen voor minder uitstoot van ammoniak en leveren meer biogas op.

Dat schrijft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). In de overdekte koeientuin van melkveehouder Chris Boomers lopen melkkoeien vrij rond in een lichte ruimte.

De vloer van de koeientuin is lichtverend, zoals een weiland, en is omspannen door een doek. Via het poreuze doek loopt de urine naar een tank, waardoor het zich niet vermengt met de koeienvlaaien op het doek.

Minder uitstoot

Dit zorgt volgens Boomer voor minder ammoniakuistoot. Bovendien kan hij de stikstofhoudende urine zo beter benutten voor de bemesting van mais- en grasland.

De koeienvlaaien in de koeientuin worden door een mestrobot opgeborsteld. De mest geeft zonder urine meer rendement in de mestvergistingsinstallatie. Dat levert meer biogas op, met meer groene elektriciteit tot gevolg.

70 koeien

Boomers heeft het gebruik van de koeientuin een jaar getest, voordat hij de stal officieel in gebruik nam. Van zijn 190 koeien passen er 70 in de koeientuin. De andere koeien staan in een moderne ligboxenstal met speciale bedden.

Zowel in de koeientuin als in de ligboxenstal bepalen koeien zelf of ze buiten of binnen willen staan. Daarnaast beslissen ze zelf of ze door een van de drie aanwezige melkrobots gemolken willen worden.

Interesse

Stichting Courage was betrokken bij de ontwikkeling van de koeientuin. Deze stichting bevordert innovaties in de melkveesector. Volgens programmadirecteur Carel de Vries van Courage hebben boeren in Noord-Brabant, Overijssel en Friesland grote interesse in de koeientuin.

De Vries beaamt dat het bouwen van zo’n tuin een interessante optie is, omdat de prijs per koe niet hoger is dan bij een conventionele ligboxstal.

Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)