10-09-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Het internationale samenwerkingsverband Biogas-Leeuwarden BV gaat de mestvergisters op de Dairy Campus in Leeuwarden innoveren. Het doel is goedkopere mestvergisting.

De Dairy Campus in Leeuwarden is een ontmoetingsplek voor professionals en onderzoekers uit de zuivelsector. Er waren al langer plannen om de mestvergisting op de campus een nieuwe impuls te geven.

Dankzij een investering van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en het Nationaal Groenfonds gaat het internationale consortium Biogas-Leeuwarden BV de bestaande mestvergisters van de Dairy Campus ombouwen tot innovatieve covergisters.

Het consortium bestaat uit het Friese Universal Energie Solutions BV en de Amerikaanse bedrijven Clark Technology LLT en Evergreen LLT.

520 melkkoeien

Het project vindt plaats op het terrein van het Dairy Campus. Het is de bedoeling dat er aan het einde van dit jaar 520 melkkoeien rondlopen als onderdeel van een onderzoek naar zuivelproducten en -productie.

In dit proces is mestverwerking een steeds belangrijker onderdeel. Biogas-Leeuwarden BV ontwikkelde een nieuwe technologie die het mogelijk maakt om restafval, zoals bermgras en hout, te gebruiken als covergistingsmateriaal.

Goedkopere covergisting

Normale covergisters kunnen vooral suikers en vetten omzetten. Een covergister moet 50 procent mest gebruiken. De overige stoffen zijn vaak glycerine, plantaardig vet en graanafval. De kosten voor deze stoffen zijn de afgelopen jaren echter flink gestegen.

De innovatieve covergisters die Biogas-Leeuwarden BV gaat ontwikkelen, zijn gericht op het afbreken van (harde) cellulose en lignite. Dat zin de belangrijkste componenten in mest, grassen en hout. Volgens het Biogas-Leeuwarden BV zijn deze biomassa-stromen een stuk goedkoper, waardoor het verdienmodel interessant wordt.

Biogas-Leeuwarden BV is nu bezig met het ombouwen van de mestvergisters. Het is de bedoeling dat de gerenoveerde installatie begin 2016 in gebruik wordt genomen. Dairy Campus levert de koeienmest en neemt vergiste mest af.

Bron: Fûns Skjinne Fryske Enerzjy | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)