10-09-2015 12:24 | Door: Chris Thijssen

Wilde bijen spelen een belangrijke rol bij de groei van appels en blauwe bessen. De bijdrage van wilde bestuivers kan het verschil maken tussen een rendabele of niet-rendabele teelt.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra Wageningen UR, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Alleen al voor de Elstar-appel is de bijdrage aan de productiewaarde van wilde bijen in Nederland goed voor € 16 mln tot € 20 mln.

Betere kwaliteit

Er zijn er honderden soorten wilde bijen in Nederland. Hun belang voor de bestuiving van gewassen was tot nu toe echter onbekend.

Door bepaalde bloemen op verschillende Nederlandse bedrijven af te schermen met fijn gaas, konden onderzoekers nagaan welk deel van de opbrengst afhankelijk is van de bestuiving door onder meer wilde bijen.

De wilde bijen zorgden niet alleen voor een flink hoger aantal kilo’s vruchten, de vruchten waren ook beter van kwaliteit.

Hogere nettowinst

De appels werden groter, en in sommige jaren ook beter van vorm. Hierdoor kwam een groter percentage vruchten in de hoogste kwaliteitsklasse terecht. Volgens de onderzoekers vergroot dat de nettowinst voor de teler.

Daarbij spelen wilde bijen een opvallend grote rol, stellen de onderzoekers. “Hoewel ze in minder grote aantallen voorkomen dan honingbijen, nemen ze meer dan de helft van de totale bestuiving van appelbloesems voor hun rekening”, zegt Alterra-onderzoeker Arjen de Groot in een persbericht.

Daardoor maakt de bijdrage van wilde bestuivers mogelijk zelfs het verschil tussen een rendabele of een niet-rendabele Elstar-teelt. Ook bij blauwe bessen is er een groot effect: de nettowinst lijkt daar ongeveer 12 procent lager uit te vallen als wilde bijen ontbreken.

Bron: Wageningen UR | Foto: Swallowtail Garden Seeds, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)