10-09-2015 16:41 | Door: Erik Verheggen

De Cocoon van Land Life Company zorgt ervoor dat bomen kunnen groeien in hete en droge gebieden. Het leverde het bedrijf de eerste plaats in de Postcodeloterij Green Challenge op.

Aan de Postcode Lottery Green Challenge is een prijs van € 500.000 verbonden. Het is de grootste, jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij.  

landlife company

Land Life Company

Land Life Company laat met zijn biologisch afbreekbare waterreservoir Cocoon bomen en planten zonder irrigatie groeien en gedijen in droge klimaten. De techniek van Land Life Company is volgens het bedrijf tien keer effectiever dan andere natuurherstelmethodes.

Omdat er geen pijpleiding nodig is, kan het systeem bovendien vrijwel overal ter wereld worden gebruikt. Het natuurherstel dat hiermee wordt gerealiseerd is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering, omdat bomen CO2 uit de lucht halen.

Directeur Arnout Asjes ziet bijvoorbeeld mogelijkheden voor het systeem voor beplanting langs snelwegen in Saoedi Arabië, om zandstormen en woestijnvorming tegen te gaan. Normaal gesproken blijft de beplanting in leven door middel van irrigatie. “Het land heeft daar echter niet genoeg water voor en de snelwegen zijn te lang. Ons product kan daar interessant voor zijn”, zegt Asjes.

Muufri

Runner-up is het Amerikaanse Muufri, dat melk maakt zonder koeien. Het bedrijf heeft de proteïnen, vetten, vitaminen en mineralen in melk geïdentificeerd en ontwikkelt een mengproces dat als vervanging zou kunnen dienen voor intensieve veehouderij. Uit een voorlopige lifecycle-analyse blijkt dat de technologie van Muufri 35 tot 65 procent minder broeikasgas uitstoot dan een melkveehouderij. Bovendien vereist het veel minder energie, water en land. En natuurlijk geen dieren.

Finalisten

Land Life Company was een van de twee Nederlandse Finalisten. Ook Fleet Cleaner dong mee naar het half miljoen aan prijzengeld. Op 10 september pitchten zij hun ondernemersplan tijdens de finale in Amsterdam aan een internationale jury, pers en publiek. Het prijzengeld is bedoeld om het winnende product of de winnende dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt € 200.000.