14-09-2015 09:29 | Door: Chris Thijssen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft het officiële startschot gegeven voor het Fieldlab SmartFood. Dit project moet de tuinbouwsector in Nederland innoveren.

Met het Fieldlab SmartFood, waarvoor het initiatief van InnovationQuarter komt, wil de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) samenwerking in de regio en innovaties bevorderen. De MRDH steekt € 400.000 euro in het project.

Doel van het project is partijen uit de Nederlandse tuinbouw met elkaar te verbinden. Volgens Tjerk Gorter, een van de organisatoren van het Fieldlab SmartFood, is de thuismarkt voor de Nederlandse telers, en dus voor hun technologieleveranciers, steeds minder rendabel. Het roer moet om, zegt hij op de website van Innovation Quarter.

Gorter: “Iedereen die we erover spreken, ziet de kansen die ontstaan doordat megasteden groeien en welvarender worden. Er is daar een snel groeiende behoefte aan een betrouwbare aanvoer van voldoende, veilig, gezond en betaalbaar voedsel. De Nederlandse tuinbouw heeft alles in huis om dat te leveren.”

Digitalisering

Hij noemt ook de noodzaak voor kleine Nederlandse bedrijven “om samen te werken en slim te innoveren om giganten als Panasonic voor te zijn”.

Daarbij speelt digitalisering volgens hem een doorslaggevende rol: “Voor automatisering van de productie, voor sturing van projecten vanuit Nederland en om snel en efficiënt te leren wat de beste uitgangsmaterialen en teeltomstandigheden zijn.”

Samenwerking

Fieldlab SmartFood is verbonden aan de nieuwe demokwekerij in het Westland. Het is de bedoeling dat verschillende bedrijven zich bij het initiatief aansluiten. Ook kennispartners zijn verbonden, zoals TNO, TU Delft en Wageningen UR. Greenport Horticampus Westland-Oostland maakt de connectie met het onderwijs.

Bron: InnovationQuarter | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)