14-09-2015 13:35 | Door: Chris Thijssen

De University of California heeft een zelfvoorzienende wijnmakerij gebouwd. De wijnmakerij kan onder zeer droge omstandigheden functioneren.

De duurzame wijnmakerij is zo ontworpen dat die zijn eigen energie opwekt en zelf water produceert, schrijft de NBC. Het dak van de wijnmakerij is bedekt met zonnepanelen, tanks aan weerszijden van de wijngaard vangen regenwater op. 

In de wijnmakerij van University of California, Davis (UC Davis), wordt het water bovendien steeds opnieuw gebruikt.

Overal zelfvoorzienend

Het wassen van de tanks en vaten is normaal gesproken de grootste waterverbruiker in een wijnmakerij. Wijnmakers gebruiken dat water slechts één keer. Na het wassen van de tanks lozen ze het water op het riool.

Met chemische reiniging en waterrecycling houdt de zelfvoorzienende wijnmakerij het waterverbruik beperkt. De methode maakt na elke wasbeurt 90 procent van het spoelwater geschikt voor hergebruik. 

Volgens de onderzoekers slaan de regenwatertanks zo genoeg water op om de installatie, ook in lange droge perioden, het hele jaar door operationeel te houden. 

De onderzoekers willen de industrie laten zien dat het mogelijk is wijn te maken, met minder water- en energieverbruik dan standaard is in de industrie. Het idee achter de wijnmakerij is dat de gebruikte systemen overal ter wereld toepasbaar zijn, ook in droge gebieden.

 

Bron: NBC | Foto: Shinya Suzuki, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)